Home / Barista opleiding / Espresso
Barista opleiding:
Espresso
Maak zelf Espresso & introductie tot koffie (3 uur)
In deze opleiding beginnen aan de start van de koffieketen.
We doorlopen de wereldreis die het zwarte goud maakt om tot bij ons te komen.
- Waar komt koffie vandaan?
- Wat heeft er invloed op de smaak?
- Proef verschillende koffiesmaken!
- Leer hoe koffieprofessionals proeven tijdens een degustatie. Deze manier van koffie proeven noemt men cuppen.
Deze interactieve workshop blijft niet enkel bij theorie maar is een balans tussen proeven, proberen en leren.
Hierna gaan we op zoek naar de perfecte espresso. Hoe hoort deze te smaken: waarop moet ik letten?
Espresso is ook de basis voor tal van koffie drankjes. Waaronder Americano, cappuccino, latte, flat white, espresso macchiato en tal van ijskoffies.
We leren de invloed op de maalgraad op smaak.
Dingen die kunnen fout lopen komen ook aan bod. Zodat je weet wat je moet doen als het misloopt.
Espresso, de basis van (bijna) alle koffiespecialiteiten.
Espresso is de basis van heel wat koffiespecialiteiten die we nu kennen.
De Italianen zeggen dat je vier zaken nodig hebt voor de perfecte espresso; ook wel de vier ‘M’ genoemd.
Machine: Een belangrijke factor voor de smaakbeleving in het kopje. Een dure machine is niet altijd een garantie op succes. Daarom zijn er nog andere zaken belangrijk.
Molen Een deftige espressomolen is snel, consistent en maalt koffiebonen bijna tot een poeder. Wij durven zeggen dat de espressomolen belangrijker is dan de machine. Omdat alle aroma’s vrijkomen tijdens het maalproces willen we altijd versgemalen koffie gebruiken voor elke koffiebereiding.
Tevens kunnen we onze koffie een andere smaak geven als we fijner of grover gaan malen. Een goed ingestelde molen is cruciaal voor een goede espresso.
Miscilla( koffieblend) De koffiebonen die gebruikt wordt om koffie van te maken geeft ons een zekere flexibiliteit.
Gebruiken we verse koffiebonen van een hoge kwaliteit, dan hebben we veel speling om een lekkere koffie te maken.
Gebruiken we bonen die (aan)gebrand zijn en van een lage kwaliteit of voorgemalen koffie kan het resultaat nooit uitmuntend zijn.
Mano (hand) Tenslotte kan de barista zijn eigen stempel drukken op de gemaakte koffie. Een perfecte koffie is het eindresultaat van tal van parameters waaronder de kennis en ervaring van de barista zeker meespeelt.
Je drinkt elke dag koffie? Drink vanaf nu de beste.
Voor ik barista werd wist ik bitter weinig over koffie. Enkel dat er veel smaakverschillen waren en dat ik het graag dronk. Bij het kopen van mijn eerste espressomachine liep ik tegen veel uitdagingen aan. Elke koffie smaakte anders. Soms lekker en soms helemaal niet te drinken.
Door vijf jaar koffie te bestuderen en als professioneel barista te werken. Ontdekte ik diverse geheimen van dit zwarte goud.
Ik deel deze graag met mijn studenten zodat ze deze kunde sneller onder de knie krijgen.
Door een professionele opleiding te volgen leer in een sneltempo dingen die me jaren hebben gekost om te ontdekken. Als je interesse hebt in koffie is dit zeker een juiste beslissing.
Wat ga je leren?
- Leer wat koffie eigenlijk is
- Waar komt koffie vandaan?
- Verwerkings & plukmethodes
- Cuppen als een professional
- Welke elementen hebben invloed op het uiteindelijke kopje
- Wat is het verschil tussen een single origin en een blend
- Verschil tussen filterkoffie & espresso
- Hoe hoort een perfecte espresso te smaken
- Verschillende maalgraden hebben invloed op verschillende smaken
Hoeveel kost een opleiding?
Nu slechts €90
Leer van een koffieprofessional
- Altijd kleine groepen van max 8 personen
- Een goede mix tussen theorie en praktijk
- Enthousiaste lesgever
Schrijf je nu in!
Zondag 13 oktbober introductie tot koffie & espresso
€ 90Deze opleiding gaat door van 09:30-12:30 in de Roombaardstraat 39B Nazareth.
Zondag 29 september introductie tot koffie & espresso
€ 90Deze opleiding gaat door van 09:30-12:30 in de Roombaardstraat 39B Nazareth.
Zondag 24 november introductie tot koffie & espresso
€ 90Deze opleiding gaat door van 09:30-12:30 in de Roombaardstraat 39B Nazareth.
Zondag 8 december introductie tot koffie & espresso
€ 90Deze opleiding gaat door van 09:30-12:30 in de Roombaardstraat 39B Nazareth.
Zondag 19 januari introductie tot koffie & espresso
€ 90Deze opleiding gaat door van 09:30-12:30 in de Roombaardstraat 39B Nazareth.
hidden row - toon deze wel goed zonder wp rocket
Agenda
“Wij gingen met 5 vrienden op koffie-workshop bij Simon van Kaffee Velo, en het was een super leuke ervaring. Een absolute aanrader voor iedereen die graag een gezellige namiddag beleeft met vrienden maar evengoed veel wilt bijleren over alles wat met koffie te maken heeft”
Astrid Goeman
“Zaterdag volgde ik de Latte Art workshop van ongeveer 3u en Simon heeft dat uitstekend gedaan, echt een aanrader! Zeer gericht op professionalisme, maar ook super fun en een mooie balans van theorie/voortonen en zelf ook uitproberen en experimenteren.”
Salomé Verduyckt